Gomorronmix

17 Oct 2016 05:15520

1. Filékurs med Jonas (22 minuter)

Just nu är det fiskesäsong för framför allt aborre och sik på Åland. Men hur tar man sig an en fisk man fångat eller inhandlat? Och kan vem som helst filéea en fisk? Gomorrons Cecilia Ekströmer fick sig nyligen en nybörjarkurs i filéeande av Jonas Grönlund på Fisk-Kojan i Mariehamn. Redskap: En vass filékniv, gaffel, skärbräde och förkläde, och gös fiskad i Lemland av Michael Jakobsson. Jonas inleder kursen med att demonstrera vad man börjar med för att filéa på bästa sätt.

2. Ellen Smulter (9 minuter)

Den åländska artisten Ellen Smulter började uppträda offentligt som riktigt ung tillsammans med sin lillebror Kenny och deltog bland annat i Lilla Vokalisten och Vokalist Deluxe med stor framgång. Idag uppträder Ellen som soloartist och är nu aktuell med sin tredje singel. Låten heter Twiligt city road och är skriven av Michael Hansson från Örebro. Ellen gästade Gomorron för att berätta om deras samarbetete och förstås ge ett smakprov på den nya låten.

3.
Knivsliparkurs med Patrik (13 minuter)

En kniv använder nog de allra flesta av oss så gott som dagligen. Ett verktyg som behöver hållas vasst för att kunna utnyttjas till fullo, och för det behövs regelbunden omvårdnad som det kanske slarvas lite med. Därför ska vi nu få en instruktion i knivslipning, av styckningslärare Patrik Lundin i Östernäs i Mariehamn.

Programledare: Cecilia Ekströmer
Intervju (Ellen Smulter): Fanny Thalén
Foto och redigering: Mikael Elvis Ahlgren
Ljudtekniker (Ellen Smulter): Fredrik Hitonen
ÅRTV 2016

Read more